Löydä uusi suosikkihuvipuistosi Suomesta

Huvipuistot ovat monelle yksi kesän kohokohdista. Huvipuistoihin mennään huvittelemaan niin koko perheen kesken kuin myös puolison tai ystävienkin kesken. Huvipuistoja riittää aina perinteisemmistä puistoista erikoisiin ja ainutlaatuisiin teemapuistoihin saakka.

Suomessa on tarjolla useita erilaisia huvipuistoja ympäri maata. Jokaisella näistä puistoista on omat ainutlaatuiset ominaisuutensa. Tässä artikkelissa kerromme millaisia perinteisempiä ja erikoisempia puistoja Suomesta löytyy ja mikä erottaa ne muista huvipuistoista.

Nostalginen Linnanmäki ja suosittu Särkänniemi

Nostalginen Linnanmäki

Linnanmäki

Helsingissä sijaitseva Linnanmäki on varmasti puisto, josta jokainen suomalainen on kuullut. Se onkin Suomen vanhin ja kävijämäärän mukaan suurin huvittelupuisto, jossa käy vuosittain noin miljoona huvittelijaa. Huvipuisto on perustettu jo vuonna 1950 eli se on viihdyttänyt suomalaisia jo 70 vuoden ajan. Linnanmäki on kesäajan huvipaikka, sillä se on avoinna vuosittain huhtikuusta toukokuuhun. Siellä on yli 40 laitetta, mutta sen lisäksi monipuolisessa puistossa on paljon muutakin tekemistä perheen nuorimmille ja vanhimmille.

Huvipuistossa on monipuolinen laitevalikoima, johon kuuluu muun muassa kahdeksan vuoristorataa ja yksi vesiliukumäki. Lisäksi paikka tarjoaa lukuisia pelejä ja jopa suosittujen artistien konsertteja. Eläinten ystäville on tarjolla myös eksoottinen merieläinpuisto Sea Life. Puistossa voi tutustua erilaisiin merieläimiin oppaiden johdolla, oppia mertensuojelusta ja ilmastonmuutoksesta sekä osallistua tapahtumiin ja leireille tai vaikkapa järjestää merieläinhenkiset syntymäpäiväjuhlat. Merieläimet sijaitsevat valtamerialtaassa, jossa olevia eläimiä voi katsella niin lasin kuin jännittävän vedenalaisen tunnelinkin läpi.

Varaa mökki Uudeltamaalta ja lähde viettämään laatuaikaa Helsinkiin

Suosittu Särkänniemi

Särkänniemi

Linnanmäen tapaan Tampereella sijaitseva Särkänniemi on varmasti tuttu lukuisille suomalaisille. Suomen suosituimpiin huvipuistoihin kuuluva paikka tarjoaa monia hauskoja sähköhuvilaitteita kaiken ikäisille. Puistossa on useita vuoristoratoja, joista tunnettu on esimerkiksi riippurakenteinen Tornado. Hurjempien laitteiden lisäksi tarjolla on myös aivan perheen pienimmille sopivia laitteita. Puistosta löytyy myös kaksi vesilaitetta, jotka ovat Koskiseikkailu ja Tukkijoki. Monipuolisen puiston valikoimiin eivät kuitenkaan kuulu pelkästään erilaiset sähköhärvelit, vaan puistossa on paljon muutakin tekemistä. Särkänniemestä löytyvät myös seuraavat palvelut:

  • Näsinneulan 120 metrissä sijaitseva näköalatasanne
  • mystinen planetaario
  • kodikas eläinpuisto
  • Särkänniemen akvaario

Särkänniemellä on myös kaksi sisähuvipuistoa, joista toinen, SuperPark, sijaitsee Särkänniemen huvipuiston yhteydessä ja toinen, Särkänniemi Zones, taas Lempäälän Ideaparkissa. Sisähuvipuistot sopivat niin koko perheelle kuin myös esimerkiksi työ- ja kaveriporukoillekin -- tekemistä riittää aivan kaikenikäisille. Puistoissa voi esimerkiksi skeitata, pomppia, pelata ja testata omia taitojaan. Tiloissa voi myös järjestää hauskoja teematapahtumia, kuten syntymäpäiviä. Molempien puistojen yhteydestä löytyy myös ruokailumahdollisuuksia, joten sisätiloissa voi helposti viettää vaikka koko päivän -- jopa huonolle säällä!

Varaa majoitus Tampereelta ja lähde viettämään aikaa Särkänniemeen

Muumimaailma, SuperPark, Zoolandia ja SantaPark ovat ainutlaatuisia teemapuistoja

Muumimaailma

Muumimaailma

Naantalin keskustan lähellä sijaitseva Muumimaailma on etenkin perheen pienimmille mieluinen paikka. Teemapuistossa kävijät voivat kohdata omat ilmielävänä omat suosikkihahmonsa muumikirjoista. Puistossa on myös kirjoista tuttu sininen ja kodikas muumitalo sekä monet muut tutut paikat. Puisto on jakaantunut kolmeen osaan, jotka ovat Väskin seikkailusaari, Muumien kotilaakso ja Muumimyymälän ja -parkin mantere. Tarjolla on myös ohjelmaa, kuten nukketeatteria, talviurheilua ja esityksiä. Lähistöllä on myös runsaasti majoituspaikkoja, ja monet yhdistävätkin muumiseikkailuunsa esimerkiksi yöristeilyn.

Muumimaailman vierailuun voi yhdistää mukavasti mökkiloman, joten varaa sopiva mökki Varsinais-Suomesta ja lähde viettämään laatuaikaa perheen kanssa.

Zoolandia

Zoolandia

Turun Zoolandia taas on monipuolinen elämyspuisto, jossa riittää tekemistä kaikenikäisille lapsille -- ja jopa vanhemmillekin. Puistosta löytyy niin perinteisiä huvihärveleitä ja pomppulinnoja kuin myös sisäleikkipuisto ja kotieläinpihakin. Lisäksi puistossa on esimerkiksi piha-alueen hauska lännenkylä saluunoineen ja uimapaikka uimista varten. Hauskoja liikuntamahdollisuuksia löytyy myös, sillä puistossa on kiipeilyseinä ja -verkko, sekä labyrintti ja käsirenkaan- ja pallonheittopaikat. Hurjapäille löytyy lisäksi sähkötraktoreita. Alueella voi järjestää juhlia, ja esimerkiksi sen kaunis Makasiinisali on loistava paikka häitä varten.

Yhdistä Zoolandia koko perheen mökkilomaan ja varaa mökki Turusta tai sen lähistöltä

SuperPark

Vuokatin SuperPark, joka tunnettiin ennen myös Angry Birds -puistona, on monipuolinen sisäpuuhapuisto. SuperPark ei ole pelkästään lasten huvipuisto vaan se sopii niin lapsille, senioreille kuin vaikkapa polttariporukoillekin. SuperParkissa on hyvät mahdollisuudet hauskoihin liikunta-aktiviteetteihin, sillä siellä voi vaikkapa pelata minigolfia, kokeilla lätkälämäriä tai kiipeilyseinää tai pelata frisbeegolfia. Puistossa on myös pienten lasten freestylealue, jossa on trampoliineja, köysiä ja vaahtomuovialtaita. Puistosta löytyy monia muitakin hauskoja toimintoja, kuten autorata, kiipeilykummut ja skeittiparkki.

SuperParkissa vierailun voi loistavasti yhdistää mökkilomaan, joten varaa myös mökki Vuokatista

SantaPark

SantaPark

SantaPark -- kuten nimestä voi jo päätellä -- on Joulupukin majapaikka. Nelostien varrella Rovaniemellä sijaitseva SantaPark on kallion sisällä sijaitseva jouluinen luola. Entistä jännittävämmän tästä teemapuistosta tekee se, että se sijaitsee peräti 50 metrin syvyydessä maan alla. SantaParkista löytyy muun muassa Joulupukin työhuone, Tonttukoulu, Jäägalleria ja ihmeellinen Taikajuna, jonka kyydissä pääsee matkustamaan jouluisen maiseman läpi. Alueella on nähtävillä myös vauhdikas ja riemukas joulushow, jota voi katsella nauttien samalla Kota-kahvilan herkuista.

Joulupukin vierailun voi viimeistellä varaamalla mukavan mökin Rovaniemen lähistöltä

Monipuoliset puuhapuistot Puuhamaa, Visulahti, Flowpark ja Kesämaa

Kesämaa

Kesäisin auki oleva Punkaharjun kesämaa on koko perheelle sopiva puuha- ja vesipuisto, jossa vierähtää helposti koko päivä. Puistosta löytyy erilaisia vesiliukumäkiä, pomppulinnoja, puuhapaikkoja ja jopa polkuautopuisto. Lapsille riittää tekemistä koko päiväksi, ja aikuiset voivat viettää päivää rentouttavilla auringonottoalueilla. Puistossa voi halutessaan myös saunoa ja nauttia hyvistä aterioista ja virvokkeista. Aivan puiston lähellä sijaitsee myös Hepokatin kotieläinpiha ja ratsastustalli, jossa lapset ja aikuiset pääsevät tutustumaan kotieläimiin tai ratsastamaan islanninhevosilla.

Kesämaan vierailuun voi mainiosti yhdistää mökkiloman Etelä-Savossa

Visulahti

Mikkelissä sijaitseva Visulahti on monipuolinen huvi- ja puuhapuisto, jossa koko perhe viihtyy. Puistossa on harvinaisen monipuolisesti tekemistä, sillä sieltä löytyy niin sähköisiä huvipuistolaitteita kuin myös vesiliukumäkiä, pomppulinnoja ja paljon muuta hauskaa tekemistä. Visulahdesta löytyy myös erikoinen Dinosauria, jossa perheet voivat liikkua ja pitää hauskaa yhdessä. Dinosauriassa on lukuisia kiipeily- ja hyppymahdollisuuksia sekä vesiliukumäkiä ja vesitoimintoja. Dinosauriassa voi tavata myös esihistoriallisia dinosauruksia: Halisaurus nimittäin kuljeskelee vapaana puistossa ja saattaa yllättää lempeällä dinohalilla.

Lähde Visulahteen ja varaa samalla mökki Mikkelistä tai sen lähistöltä

FlowPark

Vierumäen Flowpark on ekologinen huvipuisto. Puiston seikkailuradat on nimittäin rakennettu eläviin puihin näitä puita vahingoittamatta. Puistossa vierailuun voi myös helposti yhdistää alueen muita aktiviteetteja, kuten golfia. Vierumäen Flowparkissa on useita ratoja, joissa pääsee seikkailemaan jopa 20 metrin korkeudella. Radoissa on erilaisia tasoja, joten ne sopivat eri ikäisille seikkailijoille. Yläköysiradoissa on erilaisia haasteita, jotka saattavat olla esimerkiksi heiluvia polkuja, liaanihyppyjä, vaijeriliukuja tai keinuja. Seikkailijat eivät myöskään tarvitse kokemusta, sillä varusteiden käyttöön ja radoilla toimimiseen opastetaan.

Älä jätä vieraluasi vain FlowParkiin, vaan varaa myös mökkiloma Päijät-Hämeessä

Puuhamaa

Puuhamaa sen sijaan on aivan perheen pienimmillekin sopiva puuhapuisto, jossa on mukavaa viettää kesäpäivää. Puistossa on esimerkiksi perheen pienimmille tarkoitettuja laitteita, vesipuisto ja vene- ja autoratoja. Lapset voivat matkailla sähkömoottorilla toimivilla satuveneillä tai ruorilla ohjattavalla sähkölaivalla. Venealtaassa voi myös polkea polkuveneellä tai soutaa kanootilla tai soutuveneellä. Lisäksi alueella voi ajaa lapsille sopivilla pienillä formula-autoilla tai kurvailla sähköautoilla sähköautoradalla. Puuhamaassa on myös paljon muita lapsia ihastuttavia toimintoja, kuten ilmassa kulkeva helikopterirata, pehmopallotykit ja seikkailullinen viidakkorata.

Yhdistä Puuhamaan matka mökkilomaan Kanta-Hämeessä ja nauti laatuaikaa perheen kanssa

Tykkimäki ja Nokkakivi ovat monipuolisia puistoja

Tykkimäki

Tykkimäki

Kouvolassa sijaitseva Tykkimäen huvipuisto on monelle tuttu nimi ja se onkin Suomen suosituimpia huvipuistoja. Huvipuisto on ollut toiminnassa jo melko pitkään, sillä se perustettiin jo vuonna 1986, ja sen perusti Lasten Päivän Säätiö. Tykkimäki on koko perheelle sopiva monipuolinen paikka laitteineen, urheilumahdollisuuksineen ja leiriytymismahdollisuuksineen. Tykkimäellä saa helposti venymään koko päivän tai useammankin ja yöksi voi leiriytyä esimerkiksi kodikkaaseen lomamökkiin. Huvipuisto vastaa myös Tykkimäki Camping -leirintäalueen toiminnasta, joka sijaitsee aivan huvipuiston kupeessa.

Tykkimäellä on noin kolmisenkymmentä erilaista ja eri ikäisille sopivaa laitetta sekä sisäleikkipuisto. Huvipuistossa on esimerkiksi mäkeen rakennettu vesiliukurata, hupitalo ylösalaisin, vuoristorata sekä autorata. Huvipuistosta löytyy myös nostalginen vanha karuselli, joka on huvipuiston vanhin laite. Heppakaruselli on oletetusti rakennettu jo 1930-luvulla Hollannissa, mutta karusellin hevoset saattavat olla vieläkin vanhempia. Tykkimäellä on myös niin kutsuttu Nostalgiakierros, joka esittelee suosittuja ja vanhoja laitteita. Itse laitteiden lisäksi huvipuistosta löytyy paljon muitakin kohteita, kuten seuraavat:

  • Minimaatilalla on tuttuja kotieläimiä.
  • 5D-elämysteatterissa elokuva saa uusia ulottuvuuksia.
  • Iltakonserteissa esiintyy suosittuja artisteja.
  • Lasten seikkailumaassa leikitään ulkona.

Tykkimäki viikonloppuun mainiosti myös mökkiloma Kouvolan lähistöllä

Nokkakiven puisto

Nokkakiven puisto taas on pieni huvipuisto, joka sijaitsee Lievestuoreella kätevästi aivan ysitien vieressä. Huvipuistoa onkin vaikea olla huomaamatta sen ohi ajaessaan. Nokkakiven puisto tarjoaa nostalgisuutta ja aitoa vanhanaikaista amerikkalaista huvipuistotunnelmaa. Puistossa on muun muassa legendaarinen Surf Cityn maailmanpyörä ja muita vanhanaikaisia laitteita, joissa riittää valinnanvaraa kaiken ikäisille. Paikassa voi nauttia myös entisajan pelitunnelmasta, sillä siellä sijaitsee Suomen suurin wanhojen peliautomaattien ja pelikoneiden pelihalli. Halliin voi lisäksi tulla pelaamaan vuodenajasta riippumatta.

Puiston vieressä sijaitsee myös kaksi huoltoasemaa, joiden parkkipaikoilla on hyvin tilaa autoille. Huoltoasemalla on myös ruokailumahdollisuus, joten huvipuistossa voi hyvinkin viettää vaikka monta tuntia ja käydä syömässä välillä. Aivan Nokkakiven läheisyydessä, vain muutaman kilometrin päässä sijaitsevassa Tarhalehdon eläinpihassa, voi myös tutustua koko kesän ajan kotieläimiin. Koko perhe pääsee katselemaan eläinpihassa esimerkiksi poroja, kukkoja, kanoja, poneja, vuohia ja monia muita tuttuja eläimiä. Lampaita pääsee myös rapsuttamaan ja ruokkimaan itse.

Nokkakiven puistossa vierailu sopii mainosti mökkilomaan Keski-Suomessa

PowerPark on Suomen suurin huvipuisto

PowerPark

Härmässä sijaitseva PowerPark on erittäin monipuolinen elämyspuisto ja Suomen suurin huvipuisto, joka tarjoaa paljon koettavaa vauvasta vaariin. Puiston valikoimaan kuuluu niin huvipuistolaitteita, sisä- ja ulkokartingratoja, hevosaktiviteetteja, golfia kuin myös elokuvia ja konsertteja. Alueella on myös useita ravintoloita, useita erilaisia majoitusvaihtoehtoja ja jopa koiraparkki. Huvipuistossa toimivat myös niin kutsutut puistokummit, jotka ovat PowerParkin vihreäliivisiä työntekijöitä ja voivat tulla lapsen mukana laitteisiin, joihin tämä ei saa tai uskalla mennä yksin.

PowerParkissa on useita eri ikäisille sopivia laitteita, kuten esimerkiksi pikkulasten suosikki Rio Grande Train, joka on Villin lännen -henkinen junaseikkailu ja jännittävä Dino Safari, jossa koko perhe pääsee kulkemaan Jeeppirataa pitkin intiaanien ja dinosaurusten joukossa. Vanhemmilla ja hurjapäisemmille on tarjolla vauhdikkaampia laitteita, kuten esimerkiksi suursuosikki Thunderbird-vuoristorata, joka on valittu maailman 10. parhaaksi puuvuoristoradaksi. Vaunut käyvät ajoittain lähes 30 metrin korkeudella ja tarjoavat vauhtia, pudotuksia ja kallistuksia hienoissa puisissa puitteissa.

Huvipuiston erikoisuuksiin kuuluvat myös muun muassa Satumaa ja 5D-elokuvateatteri. Puiston elokuvateatteri esittää suurelta valkokankaalta 5D-elokuvia, joissa on lisämausteena fyysisiä elementtejä kuten esimerkiksi vettä, tuulta ja liikkuvia istuimia. Elokuvat ovat lyhyitä, vain noin 10 minuutin pituisia. Satumaa taas on perheen pienimpien suosikki, jossa jokainen voi olla osa satua. Satumaasta löytyy Röllikylä, jossa voi tavata röllihahmoja tasatunnein. Puitteet ovat tuttuja elokuvateattereista, sillä Röllikylässä on kuvattu Rölli ja kultainen avain -elokuva.

PowerParkissa käymisen voi yhdistää myös ostostentekoon ja ravintolanautintoihin, sillä PowerParkin kauppakeskus Road Housessa on useita liikkeitä ja ruokailumahdollisuuksia. Lisäksi PowerParkissa järjestetään erilaisia konsertteja ja tapahtumia. Konserteissa on esiintyjinä Suomen suosituimpiin kuuluvia artisteja, ja urheilutapahtumia riittää aina lentopallosta raveihin ja hevosnäytöksiin saakka. Lisäksi tarjolla on ajoittain muitakin hauskoja tilaisuuksia, ja PowerPark järjestää erityisiä tapahtumapäiviä myös etenkin koululaisten luokkaretkiä varten. Puistossa voi järjestää halutessaan myös kokouksia ja juhlia, kuten vaikkapa polttareita.

Yhdistä PowerPark vierailu mökkilomaan ja varaa mökki Pohjanmaalta

Vinkkejä huvipuistovierailulle

Suomen erilaiset huvipuistot sopivat hieman eri ikäisille. Kannattaakin valita huvipuisto sen mukaan, minkä ikäisiä lapsia tai aikuisia perheeseen kuuluu. Omat mieltymykset vaikuttavat myös siihen haluaako tutustua mieluummin laitteisiin, vesikohteisiin tai vaikkapa luontokohteisiin.

Huvipuistoissa on aina hauskaa ja siellä saattaakin vierähtää koko päivä. Tämän vuoksi voi olla hyvä idea varata myös majoituspaikka puiston lähistöltä. Majoitus kannattaa varata etukäteen, sillä paikat voivat olla hyvin kysyttyjä.